Waarom het gebruik van goedgekeurde LPG vulslangen essentieel is

Er zijn recentelijk zorgen ontstaan over de verkoop van niet-goedgekeurde LPG vulslangen op de markt. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om goed op te letten bij de aanschaf van slangen die geschikt zijn voor hoge druk LPG en waarom het gebruik van goedgekeurde slangen essentieel is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van LPG-installaties.

Gepinprikte gasslangen versus hydrauliekslangen: Het belangrijkste verschil tussen een LPG gasslang en een gebruikelijke hydrauliekslang is dat een gasslang ‘gepinprikt’ is. Dit betekent dat er kleine gaatjes zijn aangebracht in de buitenste mantel-laag van de slang. Deze gaatjes werken als een soort membraam en laten gas tussen de binnen- en buitenlagen gecontroleerd ontsnappen en verdampen. In een niet-gepinprikte slang is dit niet mogelijk, wat kan leiden tot blaasvorming in de slang door de druk van het gas. Hierdoor ontstaan er gasgevulde vervormingen in de buitenmantel. Om deze reden mogen gewone hydrauliekslangen niet voor gas worden gebruikt.

Europese regelgeving – Regulation 67 (R67): De veiligheid en betrouwbaarheid van LPG-installaties zijn gereguleerd door Europese regels, namelijk de zogenaamde Regulation 67, of kortweg R67. Deze regelgeving beschrijft nauwkeurig de eisen en voorschriften waaraan voldaan moet worden. Landelijke keuringen in heel Europa hanteren deze regels. Bovendien zijn deze wettelijke eisen voor installaties ook een voorwaarde voor verzekeraars om dekking op een voertuig af te geven.

Categorieën van gasslangen volgens R67: De R67 verdeelt gasslangen in twee categorieën op basis van hun maximale werkdruk:

  1. Slangen met een maximale werkdruk tot 4,5 BAR (klasse 2). Klasse 2 slangen zijn in geen geval geschikt voor het vullen en kunnen pas gebruikt worden in het lagedruk gedeelte.
  2. Slangen met een maximale werkdruk tot 30 BAR (klasse 1). Dit type is van toepassing op LPG vulslangen, maar ook op slangen die de verbinding vormen tussen de brandstoftank en de hogedrukzijde van de drukregelaar).

De specifieke toepassing van een gasslang in een installatie is dus afhankelijk van de druk. Ter vergelijking: de druk in een binnenband van een wielrenfiets ligt al gauw tussen de 6 en 8 BAR.

Toezicht op R67: De overheid ziet streng toe op de naleving van de R67. Homologatie volgens deze normen is een uitgebreid en kostbaar proces, en producenten worden regelmatig gecontroleerd door middel van audits om de R67 te waarborgen. Voor auto’s valt dit samen met de periodieke (jaarlijkse) keuring. Hoewel de R67 eenvoudig te downloaden is, moet men zich ervan bewust zijn dat het document uit circa 150 pagina’s bestaat.

Conclusie: Het is van groot belang om uitsluitend goedgekeurde LPG vulslangen te gebruiken die voldoen aan de Europese R67-regelgeving. Bij ons kunt u met vertrouwen terecht voor de aanschaf van flexibele vulslangen die voldoen aan de eisen van R67 klasse 1. Wij verdelen namelijk slangen van het gerenommeerde merk Parker, een betrouwbare keuze voor uw LPG-installatie. Zo weet u zeker dat u investeert in kwaliteit en veiligheid, en bent u verzekerd van een betrouwbaar en duurzaam product.

Hoe kunt u controleren of de slang R67 Klasse 1 goedgekeurd is?

Om te verifiëren of een LPG-slang voldoet aan de R67-regelgeving, dient u op de slang de volgende vermeldingen te controleren:

  1. LPG
  2. “EХ 67R-01 XXXX”
  3. Klasse 1

Als de slang deze markeringen bevat, kunt u er zeker van zijn dat het een goedgekeurde R67 klasse 1-slang betreft.