Vialle LPi

LPi staat voor Liquid Propane Injection en is een systeem van de fabrikant Vialle. Op 25 oktober 2019 heeft Vialle beslist om geen LPi systemen meer uit te leveren vanaf 1 januari 2020. De meeste wisselstukken blijven wel nog leverbaar.

Vanaf de introductie van het LiquidSi systeem in 2013 is Vialle continue bezig geweest dit systeem te verbeteren en te verfijnen met behulp van input vanuit de markt om zo tot een volwaardige vervanger voor LPi te komen. LiquidSi is eenvoudig te installeren, het is een heel flexibel in te zetten systeem, het is ten opzichte van LPi beduidend goedkoper en het valt onder de dezelfde R115 als LPi.

Techniek

Het LPi systeem werkt overeenkomstig het benzine injectie-systeem: vloeibare brandstof wordt rondgepompt en aan de injectoren aangeboden. Het systeem bevat een brandstof-tank met een geïntegreerde membraanpomp. De pomp verhoogt de druk in het brandstofsysteem met 5 bar en pompt het vloeibare autogas naar de drukregeleenheid. De drukregeleenheid regelt de druk in het systeem en bevat een afsluiter die geopend wordt wanneer overschakeling van benzine op autogas plaatsvindt. De brandstof bereikt de injectoren die in het inlaatspruitstuk zijn gemonteerd. Het overtollige autogas wordt via de retourleiding en de drukregeleenheid naar de tank teruggevoerd. De autogas injectoren worden aangestuurd door de autogas-regeleenheid (LPE). Hiervoor wordt het signaal voor de benzine-injectoren afkomstig van de originele ECU gebruikt dat vervolgens wordt vertaald voor de autogas-injector. Alle oorspronkelijke signalen van het motormanagement en diagnosefuncties blijven zodoende intact. Autogas heeft de natuurkundige eigenschap dat het onder bepaalde omstandigheden kan verdampen ten gevolge van temperatuurinvloeden. Dit kan resulteren in een enigszins langere starttijd dan dat u op benzine gewend bent. Om dit tot een minimum te beperken wordt bij sommige modellen al bij het openen van het bestuurdersportier de autogas pomp geactiveerd om de systeemdruk te verhogen. Hierdoor kan in een vroeg stadium al eventueel dampvormig autogas worden gecomprimeerd tot vloeistof.

Werking Vialle LPi