Montage van het expansievat

Een expansievat is een belangrijk veiligheidsapparaat in LPG-installaties voor campers. Het is ontworpen om te voorkomen dat vloeibaar propaangas in de drukregelaar en de gasleidingen terechtkomt bij het vullen van de LPG-tank.

Het expansievat is een cruciaal element voor de veiligheid van de LPG-installatie. Het voorkomt het risico op injectie van vloeibaar gas in de regelaar en de gasleidingen, wat ernstige materiële schade kan veroorzaken en de veiligheid van personen in gevaar kan brengen.

U kunt het expansievat bestellen via onze webshop: shop.vanmeenen.com.

Montage-instructies

Het is belangrijk dat de ingang onderaan en de uitgang bovenaan zit. Het is het beste om het expansievat verticaal te monteren. Als u het horizontaal monteert, kunt u niet het maximale vermogen benutten.

Het is het beste om het expansievat hoger te monteren dan de gastank, maar dit is niet verplicht (u kunt dit alleen doen als het technisch mogelijk is).

U moet het expansievat tussen de gastank en uw drukregelaar monteren. Dit kan met een koperen leiding van 8 mm, een koperen leiding van 10 mm of een PVC-leiding. De benodigde koppelingen kunnen afzonderlijk worden besteld.

Vraag: Ik heb ook de benodigde koppelingen nodig om deze te installeren, aan de ene kant een Truma-filter en aan de andere kant een stalen leiding met een 8/10 oliekoppeling.

Voor de stalen of koperen leiding voor de ingang kunt u de volgende koppelstukken gebruiken:

Knelkoppeling recht 8mm x 1/4″M of 10mm x 1/4″M.

Voor de aansluiting tussen het expansievat en de Truma-filter raad ik aan om te werken met een PVC-leiding van 8 mm.

Op de uitgang van het expansievat gebruikt u de “schroefkoppeling 1/4″ x PVC-leiding van 8 mm“:

De PVC-leiding van 8 mm kan je per meter bestellen:

Voor de aansluiting op de Truma filter heb je 4 onderdelen nodig. De volgende koppeling + 1 stuk van elk de bijhorende artikelen (zie webshop):

Het wordt aanbevolen om een handmatig ventiel vóór het filter te gebruiken.

Voor de ingang van dit ventiel kan je ook de “schroefkoppeling 1/4″ x PVC-leiding van 8 mm” gebruiken:

De montage op de filter ziet er dan zo uit:

Voorbeeld van een montageschema:

Aansluiting op de drukregelaar van Truma / GOK

Op de drukregelaar van Truma met crash sensor, de ingaande aansluiting is 20/150 (20×1.5) mannelijke rechte draad.

Hierop kan je een moer 20/150 schroeven, dan krijg je een koppeling met een wartel:

De achterkant van de van het mondstuk is 1/4″ buitendraad. Daarop kan je een koppeling schroeven met 1/4″ binnendraad. Hierop kan je een schroefkoppeling aansluiten naar 10 mm koperleiding, 8 mm koperleiding of PVC 8 mm leiding.