Verlies ik plaats in mijn koffer met LPG?

De tijd dat een LPG-tank veel bagageruimte kostte, ligt ver achter ons. Voor veel auto’s zijn nu moderne ruimtebesparende ringtanks verkrijgbaar. Deze ringtank wordt gemonteerd in de kuip van het reservewiel. Het reservewiel zelf kan (bijvoorbeeld in een stationcar) staand tegen de zijwand van de bagageruimte worden gemonteerd. Als de auto is uitgerust met een klein reservewiel (thuiskomertje) dan kan dit vaak op de ringtank worden gemonteerd, of bijvoorbeeld tegen de achterwand op de achterbank. U kunt echter ook het reservewiel weglaten. In dat geval wapent u zich tegen een lekke band met een speciale spuitbus (zie verder), waarmee een lekke band tijdelijk wordt gedicht. U kunt daarmee doorrijden met lagere snelheid, tot u de gelegenheid hebt om de band te laten vervangen. Andere ruimtebesparende mogelijkheden van inbouw zijn onderbouwtanks.

Een reserviel in de wagen is wettelijk niet verplicht.

Ringtank
De ringtank is een ronde tank die op de plek van het reservewiel wordt gemonteerd, in de auto in de kuip van het reservewiel of onder de auto. Hierdoor is hij niet zichtbaar en, heel belangrijk, neemt hij geen bagageruimte in beslag. Als u op vakantie gaat, kunt u dus gewoon al uw koffers meenemen. Voor uw reserveband zijn twee oplossingen mogelijk:

1. De band kan worden hersteld door een speciale spuitbus waarmee de lekke band tijdelijk gedicht wordt. Net als bij een thuisbrengertje kunt u dan met een lagere snelheid doorrijden tot u de gelegenheid hebt om de band te (laten) vervangen of te herstellen.

2. In een aantal gevallen kan een ‘thuiskomertje’ op de ringtank bevestigd worden of via een beugel onder de auto worden gehangen. U rijdt dan dus op LPG én heeft altijd een reservewiel bij u!