Belastingen voor LPG in Vlaanderen

Het kan raar klinken, maar er wordt voor voertuigen uitgerust met een LPG installatie eerst een korting gegeven, en daarna wordt er nog een aanvullende belasting bijgeteld.

Korting op de BIV (belasting op inverkeersstelling)

Als uw auto geheel of gedeeltelijk op LPG rijdt, krijgt u een aanzienlijke vermindering op de BIV (in sommige gevallen meer dan 50 procent korting). U kan de BIV berekenen op volgende link: https://belastingen.fenb.be/ui/public/vkb/simulatie

Bij de simulatie valt het niet direct op dat je korting krijgt door LPG, omdat alleen de netto belasting vermeld wordt (met de korting afgehouden). Om de juiste korting te kennen kan je best hetzelfde voertuig eens ingeven met de brandstof “benzine”. Zo zie je direct het verschil.

De korting is niet begrensd in bedrag, waardoor het voordeel kan oplopen tot meer dan 5000 euro. Het is dus zeker de moeite waard om dit eens uit te rekenen.

Vermindering verkeersbelasting

Voor elke personenwagen met LPG is er een vermindering van de verkeersbelasting van 107,88 euro (vanaf 01/01/2019).

Aanvullende verkeersbelasting

Voor personenwagens dient een aanvullende verkeersbelasting betaald te worden. Het bedrag wordt berekend op basis van het vermogen van de motor van uw voertuig.

Belastbaar fiscaal vermogenBedrag van de belasting
Tot 7 PK89,16 euro
Van 8 tot 13 PK148,68 euro
Meer dan 13 PK208,20 euro

Voor een kleine motor tot 7 fiscale PK zal je daardoor netto een korting hebben op de verkeersbelasting (107,88-89,16 euro). Dus bij 7 PK krijg je dus netto 18,72 euro korting. Voor een auto van 8 tot 13 PK betaal je 40,80 euro extra en voor een auto met meer dan 13 PK betaal je netto 100,32 extra.

Voor lichte vracht dient er geen extra LPG-taks betaald te worden en is er ook geen vermindering.