LPG-installateur Van Meenen

LPG Techniek Van Meenen bvba

LPG - CNG voor Auto's - Campers - Heftrucks - Generatoren - Boten - Karts - Scooters - Ovens
Invoerder van: Bigas, GFI Control Systems, IMPCO, LIMA, GZWM

Duitse studie toont aan: minder CO2-uitstoot bij LPG t.o.v. aardgas

In theorie is de CO2 uitstoot het laagst bij aardgas (CNG), in vergelijking met benzine of LPG. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen de theoretische en de daadwerkelijke milieuvoordelen van alternatieve brandstoffen. De HTW (Hogeschool voor Techniek en Wetenschap van Saarland, Duitsland) heeft de CO2-besparing door gasvormige brandstoffen gemeten, in vergelijking met benzine. De leider van het onderzoek, Prof. Dr. Thomas Heinze, komt tot de conclusie dat je met LPG in werkelijkheid het meeste CO2 bespaart.

Deze belangrijke vaststelling resulteert uit een zo genoemde “Bron-tot-Wiel”-studie. Deze studie brengt het totale milieu-relevante proces in rekening. Zij bestudeert de CO2-uitstoot vanaf de ontginning van de brandstof (bron) tot het verbruik door de auto (wiel). Momenteel houden beleidsmakers en autofabrikanten enkel rekening met de CO2-emissies van de eigenlijke verbranding door de motor (Tank –tot-Wiel).
Bij de eigenlijke verbrandingsprocessen is de uitstoot het minste bij aardgas:

  • Benzine: 72,5 g CO/MJ (1)
  • Aardgas: 58,40 g CO/MJ
  • LPG: 65,8 g CO2/MJ

Volgens professor Heinze stemmen deze waarden echter niet overeen met de werkelijkheid, maar komen ze enkel overeen met het theoretische verbrandingsproces.
Voor een juiste weergave dienen ook de transportketen van de brandstoffen en de voertuigen zelf in rekening gebracht te worden. Enkel zo kan je de werkelijke CO2 besparing berekenen.
Als men de weg van de brandstof vanaf de ontginning (bron) tot aan de tank van het voertuig berekent (Bron-tot-Tank) dan krijg je volgende milieubelastende waarden:  

  • Benzine:  12,50 g CO2/MJ
  • Aardgas: 14,50 g CO2/MJ
  • LPG: 8,0 g CO2/MJ

Dit betekent dus dat LPG een voordeel heeft van 6,5 CO2/MJ in vergelijking met aardgas.

Om tot een juiste en volledige berekening te komen, dien je de voertuigen op aardgas ook in rekening brengen. Het hogere gewicht van een voertuig met aardgas (gemiddeld +150 kg, zwaardere tanks wegens hogere druk) resulteert in een hogere CO2-uitstoot.

Indien de totale keten in rekening gebracht wordt, dan stoot een gemiddeld voertuig  op LPG 26,8 g CO2/km minder uit, in vergelijking met benzine. Bij aardgas is dit slechts een vermindering van 5,5 g CO2/km. Rijdt een aardgas-voertuig op benzine, dan stoot deze zelfs gemiddeld 8,1% méér uit in vergelijking met een zuivere benzinewagen.

Ives Van Meenen, zaakvoerder van LPG Techniek VAN MEENEN, ijvert ervoor dat de beleidsmakers snel actie ondernemen, en niet de theoretische maar de werkelijke CO2-besparing gebruiken als basis voor hun beleid.
Naast de belangrijke milieuvoordelen, biedt LPG ook een uitgebreid netwerk van tankstations over gans Europa. Daardoor is LPG een brandstof die gemakkelijk beschikbaar is.
Daarnaast biedt LPG als voordeel dat bestaande benzinevoertuigen eenvoudig omgebouwd kunnen worden naar LPG.
Om de kwaliteit te waarborgen, biedt LPG Techniek Van Meenen een netwerk van goed opgeleide en erkende LPG-installateurs in West-Europa. Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan van een LPG-installateur uit uw buurt.

U kan hier de volledige studie nalezen (Duitstalig): Download (pdf).
Lees ook het persartikel in het Duits.

(1) CO2-uitstoot uitgedrukt in Gram per verbruikte energiehoeveelheid in Megajoule


LPG Techniek Van Meenen bvba
| Peperstraat 1 | 9900 Eeklo | Belgium
Tel +32(0)9 378 68 23 | Ives: 0474335656 | Kristof: 0475815037 | Fax +32(0)9 378 38 60 | vanmeenen@vanmeenen.com


LPG Techniek Van Meenen bvba - Copyright © 2007 - Alle rechten voorbehouden. LPG Techniek Van Meenen bvba kan op geen enkele manier verantwoordelijk worden gesteld voor onjuistheden in deze website. Het is desondanks wel de bedoeling om deze website zo accuraat mogelijk te houden. Indien u opmerkingen heeft, aarzel niet en stuur een mailtje naar de webmaster Ives Van Meenen: ives@vanmeenen.com. Op al onze verkopen zijn onze algemene verkoopsvoorwaarden van toepassing.